Wednesday, March 14, 2012

Entry ngengade ala2 chef. cis!


Assalamualaikum w.b.t..

Sebenarnye aku br lepas exercise, so sementara nak tgu baju yg basah lencun ngan peluh yg bau cam perfume cap ayam ni kering, aku amik la kesempatan utk taip entry kali ni. Semput makkkk, hari ni wat Cardio Groove, non-stop uolssss.. agak nak mintak nyawa jugak la lepas every session. Tp fun sbb dance. Walaupun terkinja2 cam beruk mat nyeh (kata laki ku yg agak kuat menge-dog), yg penting fun dan tak bosan. ADEKU? Huhu

Kali ni nak kongsi hasil masakan. Takmo citer psl exercise la nnt kang ada yg muntah ijau asyik cite exercise jek. **buwekkkk**. Sempena en suami yg nak weight gain n body build, masakan harian wajib ada daging n broccoli as his request. Nyum! Nyum! **daging kowwww, mmg tak sesuai utk aku yg on-diet ni**. Kite nak kurus, dier nak gain weight lak. Klau la lemak tepu kat tubuh ni boleh transfer, dah lama gua transfer pkai WhatsApp. Sib baik malam mmg refrain myself from taking dinner. Paling2 pun aku ratah sayur jek sikit wat alas perut.

Ok, ni dier gmbr hasil masakan. Jemput cuci mata. Alaaaa nak letak resipi ke? Ye la ye la, bagus gak aku letak sini kot2 satu hari lupe, boleh refer balik. **ayat ngengade cam mintak lempang**. Cis!



Daging Goreng Kunyit

Bahan2:-
Bwg putih 2 ulas (ketuk)
Bwg merah 2 biji (hiris)
Bwg besar ½ biji (hiris)
Lada merah 1 biji (hiris)
Halia 1 inci (ketuk)
Daging (dlm 500 gram kot. Utk 1-2 org makan – hiris jgn nipis sgt, jgn tebal sgt)
Kunyit serbuk dan garam
Sedikit kicap (optional)

Cara2:-
Rebus daging yg telah dihiris (klau ada pressure cooker lg bagus, kejap jek dlm 5 min rebus)
Dah rebus, gaulkan daging dgn garam dan serbuk kunyit
Goring daging, agak2 kaler nak gelap cam nak garing gittew, ketepikan dari minyak.
Tumis bhn2 hiris smpai wangi dan bwg layu
Pastu campurkan dgn daging tadi tu
Letak kicap sikit klau suka
Siap! **berlagak.. resipi senang boleh la.. cuba masak yg leceh2 confirm x pass.. ahhh shadap!**




Sayur Broccoli (ala2 kat seafood tu..)
Bahan2:-
Broccoli
Bwg putih 2 ulas (ketuk)
Udang (optional - belah belakang buang kotoran tu dulu ye.. biasanye ku siap kopek kulit segala)
Air ½ cawan
Kiub ayam
Tepung jagung (sikit)

Cara2:-
Celur broccoli dlm air panas yg mendidih dlm 10 saat. Jgn lama sgt supaya broccoli tak over-cooked n rangup dikunyah2 gitteww ye uolss
Dlm kuali lain, panaskan minyak dan letak bwg putih
Masukkan udang dan masukkan air bile udang da masak
Masukkan kiub ayam
Kemudian bila air dah mendidih, masukkan sikit tepung jagung (dlm 1 sudu kecik jekk) dlm kuali td.
Masukkan broccoli yg td celur tu supaya kuah bercampur gaul dgn broccoli
Tutup api bile kuah dah likat (biasanye kuah akan jadi sikit or hamper takde sbb dah diserap oleh broccoli).
Siap uolsss!

Ok lah nak mandi, dah kering dah peluh i. Papai.

No comments:

Post a Comment