Tuesday, February 19, 2013

Tips Pilihan Barang Hantaran Perkahwinan

Tetibe terasa nak buat entri pasal barang hantaran sebab tetibe rasa gediks dan ke-eksaited-an melampau dan tetibe jugak terasa nak share some info tentang barang2 hantaran perkahwinan ni (konon makan garam dulu.. Chehhhhh).

Hantaran ni salah satu perkara wajib bagi kedua2 belah pihak dalam adat perkahwinan Melayu dan biasanya merangkumi barangan kelengkapan diri contohnya baju, kasut, beg, sejadah, etc. Barang Hantaran akan digubah cantik bersesuaian dengan tema perkahwinan serta menyerikan lagi majlis. Dulu masa D kahwin barang hantaran makcik yg gubah. Letak dalam bakul mengkuang kaler Hot Pink. Skg bakul tu buat hiasan jek kat umah ngan buat letak supplement.. Huhu

Ok, berikut senarai barangan umum untuk dijadikan hantaran.

Cincin
Sirih junjung
Mas kahwin/duit hantaran
Perfume/personal care/alat solek
Sepasang persalinan (kain ela/kemeja/seluar)
Barang kemas
Kasut
Handbag / wallet /belt
Al-Quran / tafsir
Sejadah
Telekung
Potpourri / bunga rampai
Buah2an
Kek
Coklat

Barang hantaran untuk lelaki dan perempuan adalah berbeza ye uols.. Contohnya hantaran dari pihak perempuan kepada pihak lelaki:-

Sirih junjung
Kemeja / seluar
Wallet & belt
Al-Quran / tafsir
Sejadah
Towel
Jam tangan
Set perfume / personal care
Kasut
Buah2an
Kek / muffin / biskut
Coklat / manisan

Contohnya hantaran dari pihak lelaki kepada pihak perempuan:-

Mas kahwin / duit hantaran
Cincin / gelang / barang kemas
Tepak sirih
Baju kurung / kain ela
Al-Quran / tafsir
Sejadah
Potpourri / bunga rampai
Towel
Jam tangan
Kasut
Telekung
Handbag
Set wangian / personal care / make up
Buah2an
Kek / biskut / coklat / manisan

List kat atas tu secara umum la.. Terpulang pada budget dan citarasa masing2 jugak. Contoh klau si perempuan ni minat bola, mungkin boleh kasi dier jersey pasukan kegemaran, kek tema padang bola sepak, etc. Tepuk poket dulu tgk berkepuk2 ke tak.. Klau berkepuk2 bagi stadium bola sepak pun boleh! Huhu

Next entry tgh verangan nak tulis entri Tips Memilih Barang Hantaran. Inshaa Allah kalau rajin.. Huhu


7 comments:

  1. Assalamualaikum D,

    I ada baca entry u di malaysian's club foot blog.. Anak i mengalami masalah yg sama. Dan i jga sdg mencari info mngenai dobbs bar tu. hopefully U can share with me. I btl2 buntu skrg ni. Can u please contact me. 019-6629230 Syarah Idris, Shah Alam. Sorry i comment kt sini.

    ReplyDelete
  2. Asslamualaikum wbt..

    thank the info....but nak tye, besanya masa pembatalan air sembahyang, cincin yang pengantin perempuan sarungkan dekat jari lelaki..itu hadiah dari belah perempuan kan....dan adakah cincin tu termasuk dlm barang hantaran perempuan????

    yang ingin tahu...

    ReplyDelete
  3. Pihak kami ada menyediakan jualan secara online barangan handbag, dompet, cadar, eyewear, belt, jam tangan, pakaian kanak2 murah dan harga berpatutan. Boleh dijadikan barangan hantaran.

    layari blog kami di http://kb8282onlinetempah.blogspot.com
    atau http://s1000.photobucket.com/user/kb8282enterprise/library/

    ReplyDelete
  4. TUMPANG IKLAN.....

    ~~KAMBING BBQ GOLEK 3 EKOR HANYA RM1000 SAHAJA~~

    PAKEJ EKSKLUSIF ANJUNG SERAI
    DEWAN 1000PAX - RM 16.80

    MENU UTAMA
    Nasi Beriani / Nasi Arab (BERAS PUSA)
    Daging Dendeng ASC / Daging Rendang Serai
    Ayam Masak Merah / Ayam Palembang
    Sambal Sotong Kering
    Masak Lemak Nenas Ikan Masin
    Dalca Sayur
    Acar Buah
    Buah Tembikai Merah / Oren Sunkist
    Air Kordial Oren Sunquick
    Air Minuman

    TIT BITS CORNER - 400pax
    Air Teh Tarik
    Cendol (Siap Bancuh)
    Bubur (Kacang Hijau / Pulut Hitam)
    Kuih Manis / Kuih Pedas

    HIDANGAN ISTIMEWA MAKAN BERADAP
    Siakap Sweet Sour
    Ayam Golek Madu
    Butter Prawn
    Puding Karamel
    Buah-Buahan
    Jus Buah
    Air Minuman

    PELENGKAP MAJLIS
    1 Set Meja Makan Beradap Beserta Dekorasi
    1 Pasang Kerusi Pengantin
    8 Unit Kerusi Banquet Bersarung & Riben
    4 Set Dome VIP Beserta Peralatan
    30 Unit Meja Bulat Beserta Alas & Runner
    300 Unit Kerusi Plastik (Sarung & Riben)
    Centre Peace Setiap Meja Tetamu
    2 Buffet Station Beserta Dekorasi
    Peralatan Buffet Golden Bell
    1 Unit Meja Hadiah
    1 Unit Meja Door Gift
    1 Unit Meja Tit Bits
    PA System & Deejay
    12 Orang Pramusaji
    1 Orang Ketua Pramusaji

    KELENGKAPAN PELAMIN / BUSANA
    Pelamin Dewan, Kerusi Pengantin,
    Bekas Merenjis,, Walk Way 6 Unit,
    Pintu Gerbang, Karpet Merah 80 Kaki,
    Sepasang Persalinan Sanding L&P,
    Mekap, Hand Bouquet.

    KEK PENGANTIN
    Kek Fondant / Fresh Cream - 3 Tingkat
    Meja Kek Beserta Dekorasi

    Untuk maklumat lanjut boleh hubungi:
    Iza (012-4110390) - WhatsApp pon boleh =)

    ReplyDelete
  5. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete