Friday, June 22, 2012

Jom buat chawan mushi!

Salam.

Sana sini orang sibuk update pasal euro 2012 tapi sorry la my time has passed. Tak minat dah tengok2 bola beriye sangat cam masa zaman anak dara dulu. Kalau dulu, wa sanggup bangun pepagi buta sengkang mata guna chopstick, sekarang tidak lagi. Tidur lagi penting! Sib baik la en hubby ku spesis kaki bangku. Takyah susah2 sorok remote tv! :p

Lately ni D rajin pulak cuba resepi. Sekarang senang, nak apa2 google jek semudah cari baju dalam almari (apakahhhhh?). Disebabkan D suka sgt makan sushi (even though tak makan yg raw), tetiba di suatu petang yang indah terasa nak google cari resepi chawan mushi. Ermmmm..ingatkan susah sangat la buat chawan mushi ni, rupanya senang bangat.. Sambil goyang gerudi pun boleh buat dengan senyum. Eh eh apakah?? Tak kena langsung goyang gerudi dengan para-para sakura. Waahhh tetibe para-para sakura. Terbayang aaron kwok joget2 dalam movie tu siap hayun2 tangan.

Puas D cari resepi chawan mushi ni by encik google tapi susah nak cari bahan jepun yang boleh substitute dgn bahan kat malaysia ni. Akhirnya terjumpe satu site (tapi dah lupa site apa) yang bagi resepi substitute bhn2 jepun. Tapi D ada derhaka pada resepi sikit.. Sib baik jadi jek chawan mushi tu.. Huhu


Let's cekidaut resepinya..

Bahan2 nya (boleh dapat dlm 4 cawan):-

3 biji telur - kacau sekejap tapi elakkan sampai berbuih2. (saje buat lebih sebab Adam kaki chawan mushi. Now ni hampir setiap minggu dier paksa D buat chawan mushi.. Huhu).

Stok ikan bilis / ayam 1/2 kiub - rebus dengan air dlm 240 ml. Tapis dan biarkan sejuk pada suhu bilik.

Isi:

Daging ayam potong kecik2 digaul garam sikit, fillet ketam potong dadu, udang (optional), cendawan kering yg direndam sampai kembang dan hiris panjang.

Hiasan:

Hirisan lobak - rebus dulu dan asingkan

Cara-caranya:-

1) campur air rebusan stok yg dah sejuk pada suhu bilik dengan telur. Kacau rata tp jangan berbuih sgt untuk elakkan tekstur chawan mushi jadi mcm muka spongebob squarepants. :p

2) masukkan bahan2 isi dalam cawan dan masukkan bahan 1. Cendawan memang akan buat kuak lentang so tak payah susah2 nak selamkan cendawan tu okayyyy..

3) tutup cawan tu rapat2, masukkan dalam pengukus dan alaskan tikar bambu untuk elakkan wap air. Tapi since D takde cawan khas utk chawan mushi, so D pkai cawan seramik yg biasa jek pastu tutup dengan piring cawan tu. Huhu. D derhaka sket sebab tak alas pun dengan tikar bambu bagai.

4) kukus dgn api sederhana selama 20 minit. D takde pengukus so D bakar dalam oven guna teknik water-bath. Satu lagi penderhakaan. Huhu

5) taraaaaa.. Siap! Hias lah dgn hirisan lobak tadi. Sedap dimakan panas2!

No comments:

Post a Comment