Thursday, April 26, 2012

Bon Appetit @ Chez Papa French Bistro, JB

assalamualaikum w.b.t..


Kali ni entry jalan2 cari makan datang lg. terasa gedik mengada nak buat review psl tempat2 pemakanan terutama sekitar JB ni. Konon on diet tp bila en suami bwk pegi makan, agak berterabur la diet nya tu. we r just opposite, D nak loss weight tp en suami nak gain weight and build muscle. haishhhh org kata rezeki jangan ditolak nak2 kalau org yang belanja. Kata nak untunggggg..

Sbnrnya ni kali kedua en suami bwk D (and the kids) dinner kat Chez Papa French Bistro. Masa first time dtg, balik tu berkobar2 nak tulis entry tp cam biasa la D kan slalu bz. Maklumlah artisssss kan.. Buwekkk.. Restoran ni dr tepi jalan besar sebelum smpai Plaza Pelangi dah nampak dah signboard nya. Tengok nama restoran dah tau yg restoran ni menyediakan menu masakan barat ala Perancis. Patut la mata D cam nak terkeluar, dgn lidah nak tersimpul masa baca menu time nak order makan. Nasib baik la waitress tu faham keadaan kitorang yg macam kena simpul biawak terkulat2 lalu meng-offerkan diri utk recommend the food.





x dpt snap gambar luar, amik gmbr tisu pun jadi la.. :p



Biasanya klau makan western food mesti ada etika meja makan kan? Susunan sudu, garfu, pisau, napkin, cara pegang pisau, cara letak tgn atas meja, etc. Selain tu etika turutan pemakanan start dr appetizer, main course, dessert tu.. Especially kalau makan kat French restaurant mesti la kena ikut etika tu sebab French ni antara bangsa yang sgt particular bab2 cam ni. Well... D tak ikut pun.. Persetan dgn so-called etiquette tu sebabnya D
tak sempat nak belajar la.. Hahahha. Lagipun dah biasa dgn cara org Malaysia yg kenkonon western sgt bila makan pakai sudu, garfu dan pisau. Huhu. Makan plak klau steak yg smpai dulu takde maknanya la nak tunggu soup yg kenkononnya appetizer sgt tu.. Kan? Kan?





Dalam restaurant. Agak cozy kan?


Wah wah wahhhh ada siputttt.. Sebut btul2 uols.. Escargots a la Bourguignonne - half dozen snails baked the traditional French way with garlic-butter-parsley - harga from rm18.00-rm28.00. Cam siput babeng tp D tak try sebab purpose utama nak makan steak. Hmmm maybe next time.

So far dah try makan Entrecote et Frites (tergeliat lidah nokkkkk) succulent sirloin steak with French fries and Dijon mustard (rm45.00), Cotelettes d’agneau - tender lamb loin cutlets served with rosemary gravy (rm48.00), Soupe des Bois - a generous helping of home-made mushroom soup (rm9.00) btul2 fresh mushroom soup. For kids D order Spaghetti with salmon & cheese and potatoes soup. Yummy!





 Drinks lak order mocktail je tapi dah lupe dah mocktail apa. 




Tender lamb loin cutlets. Gambar agak gelap sebab dalam restaurant tu pakai dim light jek. Ala2 romantik la konon + jimat duit letrik. Hebakkk hebakkk.. smpai ada yg cakap macam "charcoal". huh



Sirloin steak en suami. Makan tak pandang kiri kanan dah tu..


Actually D agak "geli" klau nampak daging yg cam tak masak so D mintak "well done" tp well done mmg ada keras sket so maybe next time nak try "medium" lak untuk menguji tahap ke-fear factor-an dalam diri D ni. Hik hik. Ermmmm.. Dapppnyaa steak ni.. Luar garing, dalam very the tender and juicy.. Dgn sos steak yg sedapppp.. Rasa cam tak cukup tapi terpaksa gagahkan diri kasi separuh steak portion pada en suami dengan ayat cover line "org diet tak boleh makan daging byk2, nanti baju jadi kecik". Padahal masa nak bagi tu tangan ni cam hulur tarik, hulur tarik jek.. Errr.. ye, ye, ayat over takleh ang kan? :p

Waiter and waitress pun friendly and patience jek melayan kitorang eventho adik baby dah byk kali jatuhkan cawan plastik tapi diorang tetap cover senyum bila tolong amikkan cawan yg dijatuhkan dengan sengaja tu. huhu. Service bagus, makanan sedap, harga sesuai dgn kesedapan makanan, so nak apa lagi? Tak heran la restoran ni agak penuh sepanjang masa! 

Rating: 8/10.



Yang mengada2 nak bagi rating,
D

No comments:

Post a Comment