Thursday, July 26, 2012

BaRam? Apakahhhh? Siapakahhh?

Salam.

Frankly speaking D tak suka bila bazar ramadan di shortform kan jadi BaRam. Pelik gila bunyinya. Macam "tak lepas" jek.. Biasanya indon jek suke shortform kan ayat2. Contoh jawa timur jadi JaTim, jawa barat jadi JaBar, etc. by the way siapakahhh yg memandai2 shortform kan bazar ramadan jadi BaRam tu? Ishhh geli! Geli!

Puasa yg ke-4 baru D berkesempatan pegi bazar ramadan buat pertama kalinya tahun ni. Tu pun rush sebab dah pukul 6.30 n D cuma pegi nearest bazar ramadan jek kat jalan layang, tmn perling. Taman Perling ni ada dua bazar, 1 yg paling besar n tumpuan ramai org kat Perling Mall, 1 lagi baru jugak la dalam 3 tahun kot kat Jalan Layang. Bazar kat Layang tak ramai peniaga dan kureng mendapat sambutan klau nak compare dgn bazar kat Perling Mall.

Ikan bakar, nasi beriani, ayam percik, ayam golek, laksa dan mcm2 jenis makanan lagi la yg kita boleh jumpa kat bazar ramadan. Masa ni lah peniaga boleh buat duit utk raya.. Tp tu depends pada makanan yg diorang jual jugak la kan.. Klau tak sedap, camana org nak dtg beli lagi kan..

Kadang D pun tak faham jugak dengan sesetengah peniaga ni. Makanan nampak sedap, presentation ok la (what do you expect) tp rasa out.. nasi beriani keras mcm batu, kuah laksa cair mcm air paip, daging keras, igt gigi kita ni mcm piranha ke? Haishhh.. takkan la diorang ni taktau yg masakan diorang tu tak sedap? Kalau dah tau tak sedap, tak payah meniaga! Sesia jek kena sumpah seranah ngan org, nak2 klau harga pun cekik darah.

Kebersihan pun satu hal. Biasanya makanan dah siap2 pack dari rumah so kita pun tak tahu tahap kebersihan peniaga. Kot2 tikus berlari2 anak main nyorok2 pun kita tak tau kan? Huhu. Ahhh sedangkan yg meniaga bihun sup (sure sup panas2, packing kat bazar kan?) kat negeri sembilan tu pun berpuluh2 kena food poison! Ramuan istimewa apa agaknya yek? Ermmm.. Tp mmg biasa org prefer makanan panas2 sebab "fresh" compared to ready packed. Kan? kan? Nasib la kannnn nak ckp camane lagi. Pokok pangkalnya peniaga tu sendiri kena titikberatkan penjagaan kebersihan sepanjang masa. Ni meniaga makan, kuku kemain panjang siap ada kaler itam2 lagi bwh kuku. Buwekkk

Apape pun yg penting meniaga kena ikhlas, jgn fikirkan keuntungan semata-mata. Insya Allah meniaga dapat sambutan hebatttt.. Mcm ada org tu jual jus tembikai tak campur air rm2 jek plastik besar penuh2. Meletop kawwww. Siap ada customer yg tak boleh tdo malam teringat2. Huhu.

Ermmmm.. Minggu2 stress dah nak start ni. Next entry baru citer!

Monday, July 16, 2012

Counting days to Ramadan

Assalamualaikum w.b.t..

Sabtu ni dah puasa. Mudah-mudahan tahun ni boleh la puasa penuh sebab "auntie Red" D tak menentu dah waktu melawat kawasan 2-3 bulan kebelakangan ni. Ntah la kenapa, nak gi klinik pun malas dah, buang duit jek beli pregnancy test kit tu sbb ingatkan preggy tapi sebenarnya tak. Mungkin D nak kena continue makan ubat2 khusus untuk wanita kot.. Sape suh makan skip2! Memula beriye cam budak kecik dapat jajan. Klau boleh siap nak makan lebih dari indication lagi. :p Lps seminggu, ubat or supplement tu D pandang sepi buat2 tak nampak jek.. Huhu

Alhamdulillah sambutan tempahan kek lapis memberangsangkan mcm tahun lepas. Syukur.. Target tahun ni 60 bijik, lebih 20 bijik dr tahun lepas. Tahun lepas dpt achieve 46 bijik. Terkangkang mak buat sorang2 uolsss.. (tu yg kek sedap tu.. hohoho). ngan gatal pegi amik last minute order lagi.. tobat dah tahun ni D takmo amik last minute order lg.. Huhu.

Tahun ni cam biasa la office D ni waktu bekerja sama jekkk. Tu yg tak best. Dulu kat ofis lama pekerja Muslim boleh balik 1 jam awal, replacement lunch hour yg kita tak amik tu. best btul balik 4.30, D siap boleh meniaga kat bazar ramadan, tumpang letak puding kat gerai makcik! D buat puding karamel n puding marble pagi2 sebelum pegi kerja. Sebelum pegi keje D singgah rumah makcik (masa tu stay kat pasir gudang), hantar puding2. Balik keje D terus pegi bazar ramadan taman air biru and stay sampai buka puasa. Masa tu Adam pun belum ada lagi. Baru2 kawen... Encik suami pun balik kerja terus pegi bazar. Seronok meniaga ni sebenarnya. Sebulan meniaga 2 jenis puding tu jek D dapat income cecah 1k uolsss.. Mak sentap klau uols tak percaya okayyy.. Harus percaya.. 4 loyang puding caramel, 2 or 3 loyang puding marble, mana tak cecah 1k. Syukur sgt2.. Tabik spring toing3 la kat peniaga2 ni. Mesti masyuk income diorang ni kan..

Bulan puasa byk dugaan walaupun syaitan2 kena ikat. Huhu. Duit keluar laju-laju mcm air la nampaknya bln puasa ni. Rambang mata tgk makanan kat bazar ramadan. Agaknya klau kayu n batu hias cantik2 dlm pinggan, tuang kuah kacang ngan petis sket, letak timun, kangkung n taugeh pun sure nampak sedappppp mcm tauhu bakar jek kan! Haishhhh terpesong.. Terpesong.. Dah lari dah matlamat puasa. Puasa bkn takat tahan lapar dan dahaga jek.. Pancaindera kite (penglihatan, pendengaran, percakapan, perbuatan, pemikiran) pun kena tahan jugak. Huhuhu. Takpe la berusaha la menjadi yang lebih baik.. Semoga kita mendapat keberkatan sepanjang masa. Aminnnnn..



Sunday, July 8, 2012

Tempahan Kek Lapis utk Raya 2012 dibuka sekarang!! =)

Salam Kengkawans/kakaks2/abgs2/adiks2,


Tempahan kek lapis utk raya tahun ni dibuka sekarang ye.. klau nak utk selain raya pun boleh jugak. Harga sama jek macam tahun lepas, takde naik pun. Tapi due to increasing demand (chewahhhhh), kena order cepat sebab D takut tak dapat nak amik last minute order lagi.. tahun lepas amik last minute order pun dah terkangkang2.. huhu. Alhamdulillah tahun ni masuk tahun ketiga sudaaa.. :)

Due date sebelum Awal Ramadan ye. Senang D nak organize order and beli barang. Sesiapa yang interested, boleh contact D and just kasi details (jenis kek, kuantiti, size, etc)..

Untuk pengetahuan semua, bahan2 yg D guna untuk adunan kek semuanya macam untuk sendiri makan. So of course la bahan2 bermutu supaya kualiti dan rasa pun kelasssss.. Contoh cream cheese D guna Philadelphia and butter yang D gunakan untuk 1 adunan kek pulak boleh beli 3 buku butter brand Buttercup. Oopsss D tak maksudkan Buttercup tak bagus tapi pada D cam tak best guna Buttercup untuk kek lapis sebab tak kick dari segi rasa. But of course bukan butter Golden Churn ye.. Never ever.. Selamat tak pernah guna Golden Churn, tak pasal2 kena samak peralatan buat kek kalau tak.. Haishhh.

Ok, jemput cuci mata tgk list2 kek lapis tahun ni ye.. :)

Size Loyang (full): 8.5" x 8.5" square


Kek Lapis Prune = RM50 (full) / RM30 (half)




Kek Lapis Asam Manis = RM50 (full) / RM30 (half)



Kek Lapis Chocolate Rice = RM50 (full) / RM30 (half)


Kek Lapis Oreo = RM60 (full) / RM35 (half)



Kek Lapis Rempah = RM60 (full) or RM35 (half)


Kek Lapis Blueberry Cheese **BARU** = RM70 (full) / RM40 (half)


Kek Lapis Oreo Cheese **BARU** = RM70 (full) / RM40 (half)



Kek Lapis Choc Cadbury ***BEST SELLING LAST RAYA** = RM70 (full) / RM40 (half)
(pics shown in the making. saje nak tunjuk coklat cadbury bersusun tu.. hihihi).


OK, sempena musim durian (limited time only) hokkkayyyy.. presenting..

Kek Lapis Durian = RM80 (full) / RM45 (half)

** Free Delivery sekitar JB town / Tmn Bukit Indah / Taman Perling / Nusajaya / Skudai to Pasir Gudang.
Delivery 1-2 weeks before Raya.


Boleh contact D by handphone untuk tempahan - 012-7164565

Friday, June 29, 2012

Stranger.... my foot!

Lately ni adik baby asyik buat perangai jek. Tak tau kat mana yg tak kena, sikit2 merengek, melalak taknak benti, berguling2 sakan. Rasa nak cepuk jek. Siyes. Sometimes D nangis sama sebab stress kot. Haishhhh. Mungkin teething sbb masa dia melalak kuat2 D nampak byk gigi yg nak keluar n gusi dia bengkak. Siyes banyak, dalam 5 batang jugak. Kesian dia, makan minum pun kurang padahal dier kuat makan sampai buncit perut dier walaupun berat badan tak naik. :p

Last wednesday balik amik budak2 dari childcare, D pegi klinik sebab adik baby still buat perangai merengek n nanges. Teacher cakap dari hari isnin tak berak. Kat rumah pun seingat D takde berak gak. Aduhhh sembelit kot..

Sampai klinik sementara tunggu turn adik baby, ada la sorang lelaki che ye singaporean around 40's, mak dier (agaknya kot sebab rambut ah so tu dah beruban giler) ngan anak dier boy sebaya adam kot. Anak dier ikut adam main2 kat mini playground dalam klinik, si ah so ngan bapak budak tu asyik bunyi jek "dont't talk to stranger", "remember i told you, dont't talk with stranger". asyik dok ulang jek ayat sama dekat patblas kali. D senyum je la sesorang. Anak dier memang ikut je adam main ke hulu ke hilir. Well, budak kan.. Dier nak berkawan.. D tak kisah pun as long as depan mata kita n kita monitor anak kita.

Turn Adik baby masuk jumpe doctor. Keluar jek dari bilik doctor (baru jek bukak pintu kot..), anak che ye sporean tu dah excited tengok adam. Tak sabar nak main sama la tewwww.. Huhu sekali bapak n nenek dier potong stim dan dan jugak. Oh siap pakej bikin hati D panas.

"remember don't play with STRANGER"..

Wadefak la kan?? Dari td dok ulang2 ayat stranger tu mcm kitorang ni alien, mcm hina noooo jek! Ko tu high class sgt ke? Kalau tak mampu nak hidup kat singapore yg serba high expenses tu, tak yah la berlagak sangat kat sini! Sorry ye, i have no hard feelings against singaporean, cuma for some people yg budget good-good camni jek. Ok, sambung. Bila D dengar ayat stranger tu keluar lagi, D terus panggil adam n sound depan2 diorang tu jugak.

"adam, come! As if they're soooo GOOD!" diorang yg kenkonon tgh bagi nasihat kat anak tu terus senyap. Adam pulak reluctant sbb excited jugak nak main dengan friend baru. Pastu sesambil tarik adam nak anta masuk tunggu dalam kereta dengan daddy dier, D cakap lagi ngan adam, "as if they're so good!". Lepas anta adam, D masuk balik klinik sambil dukung adik baby sebab nak tunggu amik ubat. Disebabkan hati D masih panas lagi, maka D sambung membebel.

"they thought they're so good!"
Diam. Tak puas hati, D sound lagi.

"stranger, stranger.. Stranger my foot!"
Diam lagi. Lepas tu cakap cina bisik2. Eleh ngumpat aku la tewwwww.. Ah lantak la. Masih tak puas hati D nak sound lagi tapi dah turn diorang masuk jumpe doctor lak. Nasib ko baik laa.. Klau tak mesti bingit bila dengar sekali sekala mulut aku berpuaka patblas! Huhu

Ok sebenarnya memang bagus ajar anak2 pasal "stranger" ni. Create awareness of course dari diorang kecik lagi. Tapi sometimes, be lenient la sikit. Tgk la keadaan.. Dalam klinik besar yang ada tak sampai 10 people and toddler cuma anak ko ngan anak aku jek, tak perlu la nak kecoh bagai macam korang manusia, kitorang E.T! Cis! Just monitor your kids when they're playing with new friends. Bukannye kat public area yang ada ramai orang susah nak monitor. Kalau semua nak kongkong, sempit la otak budak2 nanti tak boleh berfikir out of the box! Haishhh i just don't like this over-protective thingy. Takpe la dah dpt sound, lega rasanya. Hihihi

Saturday, June 23, 2012

Entri kongsi resepi - Blueberry Cheese Cake

Salam. Dah macam blog resepi dah pulak blog D ni. Saja mengada2 nak taip entry share resepi ni sempena tema bergelut dengan cream cheese this whole week. Alhamdulillah ada je order yang masuk walaupun D sibuk dengan kerja kat office. Kali ni nak share resepi Blueberry Cheese Cake. Sebenarnya D google jek resepi nya tapi banyak betul version yang lain2. Ada yang pakai cream of tartar, ada yg tak, ada yang pkai cream cheese seketul and ada yg campak cream cheese 2 ketul. D compile resepi, compare kan dan menderhaka lagi! :p sorry la bkn niat nak menderhaka cuma kadang2 terasa nak explore bahan2 dunia kek ni (macam dah bagus jek ayat.. Chaittt!).

Resepi ni D olah dan menderhaka sikit dari blog kak Irma (http://irmadilondon.blogspot.com) dan Mat Gebu. Sorry tak dapat paste link sebab D type entry ni pun by handphone jek (guna Blogger mobile).

Bahan2 base:-
1 peket Biskut oreo (buang cream)
Butter yang dah dicairkan dlm 2 sudu.

**blend biskut oreo dan kepal2kan dengan butter sampai tak berderai. Kalau berderai, sila tambah butter. Jangan derhaka. :p Kalau tak nnt base kek tak cantik dan rapuh. Ratakan dalam loyang spring form dan simpan dalam freezer dulu.
Tips: alas base loyang dengan kertas serap minyak dulu supaya senang nak keluarkan kek tu nanti.

Bahan2 filling:-
2 ketul cream cheese (D guna philadelphia)
1 cawan gula castor
2 sudu tepung kek
3 biji telur (cuci dulu dan keringkan ye)
1 sudu teh vanila esen

Bahan2 topping:-
Blueberry filling
Serbuk agar2

Cara2nya:-
1) pukul cream cheese sehingga sebati

2) masukkan gula dan pukul lagi sampai kembang

3) masukkan tepung 2 sudu dan pukul lagi

4) pecahkan telur sebiji2. Jangan semua sekali. Pecah sebiji, pukul dlm seminit. Lepas tu pecah lagi sebiji, pukul lagi dalam seminit. Faham?? Hmmm bagusssss

5) masukkan esen vanila. Pukul lagi sampai sebati.

6) tuang adunan dalam loyang spring form yang ada base oreo+butter tu.

7) bakar dalam oven dengan teknik water-bath. Sebelum tu balut loyang dengan aluminium foil supaya loyang tak masuk air (utk loyang spring form).

8) bakar selama 45-55 minit. Jangan lama sangat nanti kek merekah sebab overcooked.

9) dah siap, biarkan kek dalam oven selama sekurang2nya 1 jam sebelum masukkan ke dalam fridge.

10) dah sejuk nanti boleh la letak topping blueberry atas kek. 1 sudu teh serbuk agar2 dilarutkan dengan 2 sudu besar air panas. Lepas tu tuang atas kek. Done!

Teknik waterbath ni caranya letak loyang adunan kek yg nak dibakar dalam loyang yg lebih besar berisi air panas. Since D guna loyang spring form, D balut dulu bwah loyang tu dengan aluminium foil utk elak air masuk dalam adunan kek. Oh ye satu lagi tips, biarkan kek yg da masak dlm oven sekurang2nya 1 jam sblm disejukkan dalam fridge. Mcm biasa la cheese cake bila da sejuk baru sedap.. :)

Friday, June 22, 2012

Jom buat chawan mushi!

Salam.

Sana sini orang sibuk update pasal euro 2012 tapi sorry la my time has passed. Tak minat dah tengok2 bola beriye sangat cam masa zaman anak dara dulu. Kalau dulu, wa sanggup bangun pepagi buta sengkang mata guna chopstick, sekarang tidak lagi. Tidur lagi penting! Sib baik la en hubby ku spesis kaki bangku. Takyah susah2 sorok remote tv! :p

Lately ni D rajin pulak cuba resepi. Sekarang senang, nak apa2 google jek semudah cari baju dalam almari (apakahhhhh?). Disebabkan D suka sgt makan sushi (even though tak makan yg raw), tetiba di suatu petang yang indah terasa nak google cari resepi chawan mushi. Ermmmm..ingatkan susah sangat la buat chawan mushi ni, rupanya senang bangat.. Sambil goyang gerudi pun boleh buat dengan senyum. Eh eh apakah?? Tak kena langsung goyang gerudi dengan para-para sakura. Waahhh tetibe para-para sakura. Terbayang aaron kwok joget2 dalam movie tu siap hayun2 tangan.

Puas D cari resepi chawan mushi ni by encik google tapi susah nak cari bahan jepun yang boleh substitute dgn bahan kat malaysia ni. Akhirnya terjumpe satu site (tapi dah lupa site apa) yang bagi resepi substitute bhn2 jepun. Tapi D ada derhaka pada resepi sikit.. Sib baik jadi jek chawan mushi tu.. Huhu


Let's cekidaut resepinya..

Bahan2 nya (boleh dapat dlm 4 cawan):-

3 biji telur - kacau sekejap tapi elakkan sampai berbuih2. (saje buat lebih sebab Adam kaki chawan mushi. Now ni hampir setiap minggu dier paksa D buat chawan mushi.. Huhu).

Stok ikan bilis / ayam 1/2 kiub - rebus dengan air dlm 240 ml. Tapis dan biarkan sejuk pada suhu bilik.

Isi:

Daging ayam potong kecik2 digaul garam sikit, fillet ketam potong dadu, udang (optional), cendawan kering yg direndam sampai kembang dan hiris panjang.

Hiasan:

Hirisan lobak - rebus dulu dan asingkan

Cara-caranya:-

1) campur air rebusan stok yg dah sejuk pada suhu bilik dengan telur. Kacau rata tp jangan berbuih sgt untuk elakkan tekstur chawan mushi jadi mcm muka spongebob squarepants. :p

2) masukkan bahan2 isi dalam cawan dan masukkan bahan 1. Cendawan memang akan buat kuak lentang so tak payah susah2 nak selamkan cendawan tu okayyyy..

3) tutup cawan tu rapat2, masukkan dalam pengukus dan alaskan tikar bambu untuk elakkan wap air. Tapi since D takde cawan khas utk chawan mushi, so D pkai cawan seramik yg biasa jek pastu tutup dengan piring cawan tu. Huhu. D derhaka sket sebab tak alas pun dengan tikar bambu bagai.

4) kukus dgn api sederhana selama 20 minit. D takde pengukus so D bakar dalam oven guna teknik water-bath. Satu lagi penderhakaan. Huhu

5) taraaaaa.. Siap! Hias lah dgn hirisan lobak tadi. Sedap dimakan panas2!

Friday, June 8, 2012

Brazilian wax, anyone?

Sebut wax mesti terbayang orang menjerit kesakitan bila bulu kena rentap using patch kan? Tempat biasa orang buat wax adalah di kaki, lengan, ketiak, muka dan bikini line. Kali ni nak share info pasal brazilian wax especially for those who stay in JB because it's very hard to find place that can do brazilian wax. Right? Setuju je la ngan D, memang susah pun.. Huhu

Ok, for those who was wondering what the heck is brazilian wax, ianya adalah pubic hair removal method. Dah nama pun brazilian, so of course la asalnya pun dari brazil kan? Brazilian wax ni untuk buang semua bulu di pubic area, even around perinial area n anus. But still we can choose to leave landing strip at the centre unremoved. Kenkonon seksi gittewww la ada bulu cetoet kat tengah2. Ewww tak sakit ke buang bulu kat sitewwww?? Tak la, siap boleh gelak2 lagi sambil kesat airmata pakai tisu. Sob sob.. Harus la sakit especially for first timer, i was like melompat nak turun dari katil..
"ouchhhhhhh!!!!". Pandai betul si seetha ni drag my attention, D tengah berbual dgn dier, dier tarik patch tu tanpa bagi warning. Huhu

Ok for those who staying in jb, u can have this brazilian wax at Seetha Bridal Studio, 9A, Jalan Titiwangsa 2/3, Taman Tampoi Utama for
rm98. Ala dekat jek ngan jakel. Quote my name tau so that i can get further discount on my next appointment! :p Owned by Seetha, she's a beautician involved in this field for about 12 years. Nice lady la, walaupun memula macam segan gila nak bukak tapi she will make you comfortable. Owh ye last month D ada beli voucher from Groupon. Brazilian wax + arm + leg + underarm + upper lips for only rm48 after more than 60% discount. Of course D beli sebab brazilian wax. Lagipun spa yang menawarkan discount through Groupon ni Senjoy Skin Care Centre location nya dekat sangat dengan rumah D. Tapi hampeh sebabnya bile D call nak buat appointment (nasib baik tergerak hari nak tanya pasal brazilian wax), diorang cakap diorang cuma buat bikini line je, brazilian tak buat. Salah info and diorang dah notify Groupon. Geram punya pasal D cakap la ngan diorang pompuan che ye nun alif, "that means u r cheating people. People bought this voucher bcoz of brazilian wax and now you said you don't have that?!"
Paling tak boleh blah, amoi tu cakap, "we thought brazilian n bikini line is same. Different meh?" what the?? Then when i told her that i want a refund, she asked me to contact groupon. Haishhhh D ni tak reti nak gaduh2 defending my rights. Tengok la kalau ada masa baru contact groupon. Tabik spring la kat orang2 yang sangat pandai memperjuangkan slogan "customer is always right". One of them is my sis-in-law-to-be. Hihi. Hmmmm maybe because of my job which is Customer Service kot.. Alahaii tak aci la camni, kita pun nak jugak jadi customer yang meroyan sekali sekala.. Hahaha

Ok lupakan pasal Senjoy jadah tu. berbalik pada cerita brazilian wax. Peraturan utama, sebelum uols melangkah ke salon, make sure pubic hair tu cukup panjang. At least uols kena bela 2 minggu. Kalau baru bela seminggu baik balik rumah je la sebabnya patch tu memang takkan dapat rentap bulu2 dengan jayanya sebab pendek sgt. Dalam setengah inci da ok dah.. Panjang sgt pun tak boleh jugak tau. Huhu

Kedua, rileks, rileks dan rileks. Jangan kemut2 otot badan, jangan kendurkan badan nanti susah bulu tu nak keluar. Kena stretchkan tempat yang nak di wax baru senang nak rentap bulu keluar. Ikut jek instruction dari beautician sebab beautician perlukan pertolongan kita untuk hold certain part dengan kuat supaya senang bulu keluar. The pain is bearable..

Ketiga, jangan risau dengan wax tu. tak la panas mana pun. Rasa suam2 jek bila kena kat kulit. Pastu tekstur melekit sket.. baru senang bulu melekat kat patch tu.

Oh ye, tahukah anda bercukur menyebabkan bulu lebih kasar, bercabang (perasan tak sometimes ada 2 cabang bulu dalam 1 pori-pori?) dan biasanya kalau pencukur tak bersih, jerawat akan tumbuh kat area pubik? Dan sedarkah anda, hari ni anda shave, esok bulu baru dah keluar tajam2? Cehhh cam iklan la polak. Saja je nak tambah ayat supaya cukup 3000 patah perkataan untuk entri kali ni. Huhu

Ok, Overall proses mengambil masa dalam 40 minit. Memula memang macam tak cukup katil nak melompat, tapi bila dah get used to it, dah ok dah.. Memang perit and you'll have to bear with it for 2-3 days. Biasa la pori2 terbuka lagipun hair root kat situ memang tebal especially for virgin wax (first timer). Just use baby wash and baby lotion jek. After 2-3 days rasa lembut jek kat sittewww nokkk.. Trust me, you won't back to shave once you've tried brazilian wax! :D

Errr.. Cukup ke 3000 patah perkataan entri kali ni? :p

Wednesday, June 6, 2012

Selsema dan kaitan gegendang bocor

Last week telinga kiri adik baby tiba-tiba berair. D perasan masa bangun tidur pagi Khamis lepas. This is not a first time sbb last 6 months pernah jugak jadi macam ni cuma bezanya masa tu ear wax dia keluar pekat berketul. Pergi klinik dapat ear drop then settle masalah.

Unfortunately this second time seems different. D pegi klinik sebab si kecik ni selsema dan batuk berulang since past 3 months. 2 minggu batuk selsema, 2 minggu baik, then sambung batuk selsema lagi. Haissshhh. Pastu D bgtau doctor pasal telinga gegurl yang berair ni sekali. Doc suruh refer pakar telinga sebab dia tak berani kasi ear drop walaupun D request ear drop. D pegi klinik jumaat malam, for sure klinik pakar telinga dah tutup. In addition saturday public holiday and sunday pulak memang klinik tutup tapi doctor tak berani and just bagi antibiotik untuk batuk selsema jek..

The next day we tried our luck and went to ENT specialist clinic at Century Garden (same row with Omega Tuition Centre) even though the chances are slim considering that saturday is public holiday. Yup, klinik tutup. Once sampai rumah, D and hubby buat operasi check telinga gegurl. Gegurl dengan menurut perintahnya baring mengiring, syok agaknya org korek2, main2 telinga dia tu. huhu. Mata ala2 layu nak tertidur jek.. First kitorang bersihkan telinga dia yang berair dengan cottonbud dulu. Lepas tu hubby suluh dalam telinga gegurl pakai torch light. Masa tu kitorang nampak ada "benda putih" kat dalam telinga. Hubby try korek, dapat la sikit.. Bendealah tu cair2 macam nanah. Try nak korek lagi tapi tak berani sebab nampak dalam sangat.

Monday morning hubby decided nak bawak gegurl pegi ENT clinic sebab takut melarat. So D terpaksa la ambil emergency leave pergi sekali sebab ENT clinic ni kan doktor pakar, mesti la ikut working hours sebab doktor dah kaya raya. Huhu. Oh ye, for those yang mungkin tak tahu, ENT stands for Ear, Nose, Throat. So we went to Sham ENT Specialist Clinic. Doktor Melayu, muka nampak macam doktor hospital gomen yang ala2 malas nak bukak mulut tapi rupanya tak. He explains well whenever we asked questions.

First thing, doktor masukkan kamera dalam dua2 belah telinga. Right ear takde masalah tapi left ear ada nanah sebab infection. Even ear drum (gegendang telinga) adik baby bocor sikit and we can see the hole on screen! First question from doc, "ada selsema tak sebelum ni?". I said yes and it was on off for about 3 months. Then doc cakap, prolong flu can cause infection to ear. Sebabnya hidung kita ada saluran yang bersambung dengan telinga. Bila kuman dari hidung naik ke telinga disebabkan selsema yang berpanjangan, akan membentuk nanah kat salur telinga dalam. Nanah yang banyak akan menyebabkan gegendang tak mampu untuk menampung nanah tu lagi, that's why gegendang bocor dan nanah mengalir keluar.

Lepas tu nurse bedung adik baby sebab doctor nak sedut nanah keluar dari telinga. According to doctor, proses sedut tu painless cuma normally baby menangis sebab takut dengar bunyi suction machine tu jek.
After sedut then doctor masukkan ubat dalam telinga. Ubat tu nampak keras tapi akan melt dalam telinga according to body temperature. Selain tu doctor kasi ubat and next appointment untuk check condition telinga ialah hari jumaat ni. Oh ye doctor cakap benda ni boleh berulang especially bila budak kena selsema lagi. As for ear drum yang bocor tu, depends pada nasib sama ada boleh bercantum balik atau tak. Tp hearing reduced to 10-20%. risau D, harap-harap boleh bercantum balik.

Oh ye kos rawatan minimum rm300.
Doctor punya consultation fee rm70 je tapi sedut nanah dengan masuk camera tu yang mahal. So parents, pls.. Whenever your child have a prolong flu, don't delay bawak ke klinik sebelum effect telinga. Jangan ambil mudah masalah selsema berpanjangan ni..

Thursday, April 26, 2012

Bon Appetit @ Chez Papa French Bistro, JB

assalamualaikum w.b.t..


Kali ni entry jalan2 cari makan datang lg. terasa gedik mengada nak buat review psl tempat2 pemakanan terutama sekitar JB ni. Konon on diet tp bila en suami bwk pegi makan, agak berterabur la diet nya tu. we r just opposite, D nak loss weight tp en suami nak gain weight and build muscle. haishhhh org kata rezeki jangan ditolak nak2 kalau org yang belanja. Kata nak untunggggg..

Sbnrnya ni kali kedua en suami bwk D (and the kids) dinner kat Chez Papa French Bistro. Masa first time dtg, balik tu berkobar2 nak tulis entry tp cam biasa la D kan slalu bz. Maklumlah artisssss kan.. Buwekkk.. Restoran ni dr tepi jalan besar sebelum smpai Plaza Pelangi dah nampak dah signboard nya. Tengok nama restoran dah tau yg restoran ni menyediakan menu masakan barat ala Perancis. Patut la mata D cam nak terkeluar, dgn lidah nak tersimpul masa baca menu time nak order makan. Nasib baik la waitress tu faham keadaan kitorang yg macam kena simpul biawak terkulat2 lalu meng-offerkan diri utk recommend the food.





x dpt snap gambar luar, amik gmbr tisu pun jadi la.. :p



Biasanya klau makan western food mesti ada etika meja makan kan? Susunan sudu, garfu, pisau, napkin, cara pegang pisau, cara letak tgn atas meja, etc. Selain tu etika turutan pemakanan start dr appetizer, main course, dessert tu.. Especially kalau makan kat French restaurant mesti la kena ikut etika tu sebab French ni antara bangsa yang sgt particular bab2 cam ni. Well... D tak ikut pun.. Persetan dgn so-called etiquette tu sebabnya D
tak sempat nak belajar la.. Hahahha. Lagipun dah biasa dgn cara org Malaysia yg kenkonon western sgt bila makan pakai sudu, garfu dan pisau. Huhu. Makan plak klau steak yg smpai dulu takde maknanya la nak tunggu soup yg kenkononnya appetizer sgt tu.. Kan? Kan?





Dalam restaurant. Agak cozy kan?


Wah wah wahhhh ada siputttt.. Sebut btul2 uols.. Escargots a la Bourguignonne - half dozen snails baked the traditional French way with garlic-butter-parsley - harga from rm18.00-rm28.00. Cam siput babeng tp D tak try sebab purpose utama nak makan steak. Hmmm maybe next time.

So far dah try makan Entrecote et Frites (tergeliat lidah nokkkkk) succulent sirloin steak with French fries and Dijon mustard (rm45.00), Cotelettes d’agneau - tender lamb loin cutlets served with rosemary gravy (rm48.00), Soupe des Bois - a generous helping of home-made mushroom soup (rm9.00) btul2 fresh mushroom soup. For kids D order Spaghetti with salmon & cheese and potatoes soup. Yummy!





 Drinks lak order mocktail je tapi dah lupe dah mocktail apa. 




Tender lamb loin cutlets. Gambar agak gelap sebab dalam restaurant tu pakai dim light jek. Ala2 romantik la konon + jimat duit letrik. Hebakkk hebakkk.. smpai ada yg cakap macam "charcoal". huh



Sirloin steak en suami. Makan tak pandang kiri kanan dah tu..


Actually D agak "geli" klau nampak daging yg cam tak masak so D mintak "well done" tp well done mmg ada keras sket so maybe next time nak try "medium" lak untuk menguji tahap ke-fear factor-an dalam diri D ni. Hik hik. Ermmmm.. Dapppnyaa steak ni.. Luar garing, dalam very the tender and juicy.. Dgn sos steak yg sedapppp.. Rasa cam tak cukup tapi terpaksa gagahkan diri kasi separuh steak portion pada en suami dengan ayat cover line "org diet tak boleh makan daging byk2, nanti baju jadi kecik". Padahal masa nak bagi tu tangan ni cam hulur tarik, hulur tarik jek.. Errr.. ye, ye, ayat over takleh ang kan? :p

Waiter and waitress pun friendly and patience jek melayan kitorang eventho adik baby dah byk kali jatuhkan cawan plastik tapi diorang tetap cover senyum bila tolong amikkan cawan yg dijatuhkan dengan sengaja tu. huhu. Service bagus, makanan sedap, harga sesuai dgn kesedapan makanan, so nak apa lagi? Tak heran la restoran ni agak penuh sepanjang masa! 

Rating: 8/10.



Yang mengada2 nak bagi rating,
D

Wednesday, April 11, 2012

Pening Berpusing (Vertigo)

Last Thursday tetibe masa D bangun pagi terasa pening berpusing. Bukan sakit kepala, tapi pening nampak cam keadaan sekeliling berpusing2. Relax jap bila pening terasa kurang baru turun katil tapi tu pun dlm keadaan terhuyung-hayang, sebab kadang2 rasa berpusing tu masih terasa. Ikutkan hati yang agak bengkek sebab hal2 office ni nak jek D amik medical leave tapi semalamnya D dah amik emergency leave sebab childcare tutup seminggu yg kes HFMD tu.. Kena la jaga rekod babe, nanti kena mark ngan bos D gak yang susah nanti.. (macam la dapat extra bonus, extra increment bagaiiii. Toksah mimpi la walau dpt excellent mark dalam appraisal sekali aduyaiii nya punnnn).

Genap seminggu dah pening berpusing tu masih ada sikit2. Tapi da makin berkurangan la. Nak kata preggy tak mungkin sebab hari tu hari terakhir D datang bulan. Out of curiosity macam kucing yang suke mengendap2 (ayat apa siakkk), D wat research (google jek) n rupanya pening berpusing ni dipanggil Vertigo.

Vertigo- perasaan berpusing pusing atau rasa persekitaran anda bergerak.
- Gangguan telinga tengah (vestibular neuronitis akut atau labyrinthitis)
- Sekali sekala ,benign vertigo berkaitan dengan perubahan kedudukan
- Mastoiditis (radangan pada mastoid)
- Kurang aliran darah ke telinga tengah akibat atherosclerosis (plak lemak
dalam salur darah) terutama pesakit Diabetis Mellitus (Kencing manis),
Hypertension ( Darah tinggi) dan Hypercholestrolaemia (berlebihan kolestrol dalam darah)

Nak tau lebih lanjut pasal vertigo, sila google. Uwaaa agak lama jugak baru boleh hilang rasa pening ni. Dlm 2 weeks to 1 month. Yang tak bestnya it seems like sakit ni boleh berulang. Haishhhh.. Mintak2 sakit ni bila da hilang nanti hilang selama2nya la.. Aminnnnnnn..

Saturday, April 7, 2012

Super Spontan di Desaru

Assalamualaikum w.b.t..
Ni last weekend punya story. Konon keluar nak pegi lunch and cuci mata tapi end up pergi Desaru dengan super spontan nya. Takde BBQ, takde meal pack, tak bawak towel, tak bawak bikini baju untuk mandi (nasib baik adik baby punya baju mmg ada bwk spare and adam punye baju pun ada spare dlm kereta). Ni semua daddy diorang punya pasal, mengidam nak mandi laut sempena rambut baru katanya.. Cewahhhh!

Ikut highway baru Senai-Desaru tu, kejap je sampai.. tak sampai sejam pun. kalau la dari dulu diorang buat jambatan ni kan bagussss...


 jakun sbb first time lalu sini.


 lawa gak rupenye jambatan ni. buat drag race pun ok jugak.. heheheh


 rambut baru yg bertahan 7 hari jek. huahuahua.. :p

eksyen ni taknak orang pegang.. 

super excited kanak2 berdua ni main air. si gegurl ok jek air tu mmg favourite. adam lak takut air sket! huh

Since transit time sekarang (transit time sey.. mentang2 kerja shipping.. huhu) dah semakin singkat which is tak sampai 1 hour journey pun, maka terasa la jugak kegedikan untuk pegi Desaru lagi. tp next time mesti nak ada BBQ, meal pack, etc baru la boleh stay lama kat sana! kalau tak kebulur cam itu ari, cepat balik sebab nak cari makan.. huhu

Wednesday, April 4, 2012

20 minit di LHDN for e-filing

Assalamualaikum w.b.t..

Lega rasanya bila dah selesai menjalankan tanggungjawab sebagai salah seorang rakyat Malaysia. Huh seumur hidup tak pernah declare income tax, ni kira first time la ni. Heh jakun jakun..

Sempena cuti kecemasan hari ni sebab childcare diarah tutup seminggu (adoyaiiiii) oleh Kementerian Kesihatan Malaysia disebabkan wabak HFMD (hand, foot n mouth disease), Di mengambil kesempatan (macam ayat mintak maaf time nak raya) pegi LHDN untuk declare income tax and buat e-filing. Ok, ok, korang betul.. motip asal Di sebenarnya nak dapatkan refund ye uolsss.. Huhu. Kanak2 berdua ni Di angkut sekali okayyy..

Sampai je pejabat LHDN Johor Bahru kat Menara Jati, perkara pertama yg wajib dilakukan oleh orang yg jakun macam Di ialah... pegi kaunter pertanyaan. *Cover line sket, jgn bgtau diorang motif korang nak refund sbbnya blum tentu korang dapat refund, silap2 kene kuar duit plak! :p

First amik nombor giliran, tekan button B utk e-filing. Kejap je tak sampai 10 minit da turn Di. Maybe sebab diorang dah khususkan kaunter 13 untuk e-filing sahaja. Bagi nombor IC pastu verify your name, then diorang print nombor pin untuk kita proceed with next step. Kita boleh pilih sama ada nak buat e-filing kat situ jugak (komputer disediakan banyak macam kat cyber cafe) ataupun nak buat e-filing sendiri kat rumah. I decided to do there since this is my first time.

Masa tengah terkocoh2 menaip sebelah tangan (sebelah tangan lagi dukung adik baby yang tak reti diam), datang la petugas LHDN yang baik hati offer nak taipkan untuk Di. Ibarat kasi ikan bilis nak ikan tuna, maka Di angguk2 tanda setuju. Huhu. Syok weh korang sebut ada orang taipkan! *Cuma tak syok bila kita sebut byk kali orang tak faham so terpaksa la taip sendiri. Haishhh, anyway terima kasih la utk petugas LHDN yang consider keadaan i ni. Hihi

Hmmm hujung2 dpt refund rm70.06 jek.. Apakah??? Syukur la dapat refund walaupun sikit, daripada nak kena bayar lagi. Tapi pelik la pinjaman perumahan tak boleh claim sebab untuk pinjaman dalam tahun 2009-2010 sahaja. Beli buku, majalah takde resit. Insurance takde, zakat takde melainkan zakat fitrah yang hubby bayar tiap2 tahun nak raya tuh tp tu tak kira. Hihi. Rugi rugi takleh claim.

Takpe LHDN, tunggu tahun depan aku dah pandai. Insurance coming soon, zakat insya Allah (i lagi rela byr zakat dr bayar income tax ni - dpt full refund tau), beli buku, majalah semua kat tempat standard jek supaya dapat resit boleh simpan. Hahah. Owh sesape yang belum declare tu declare la cepat, due date 30 April 2012!


Monday, April 2, 2012

Love Steamboat & Grill?

Assalamualaikum w.b.t


Tetibe datang gedik mengada nak buat entri ala2 jalan2 cari pasal makan. Asalnya last Saturday night tu terasa nak makan steamboat, maklum la cuaca kan sejukkk jek sekarang ni so tekak mula la mengada nak makan yang panas2. Korang yang stay area JB mesti dah biasa sangat dengan Steamboat Rawa kat Taman Gaya kan? Tapi this time kitorang tak pegi Rawa, saja nak try Kapten Steamboat and Grill kat Taman Tasek. 


maybe you can judge a book by its cover.. :)

Tengok signboard dah nampak agak ekslusif restoran ni. Dalam hati Di (aiii sejak bila pulak mengada nak bahasakan diri "Di" ni? hahaha sejak tengok cerita Alamak.. 7 hari lagi! :p takpe la dah memang nama ai kan.. kat opis pun ada akak yang panggil ai dgn nama Di ni.. hahahah), mesti ohsem restoran ni sebab boleh beroperasi kat 1st floor instead of Ground Floor. 


Alhamdulillah, restoran ni milik orang Melayu. Interior design not bad. Korang boleh pilih nak duduk kat dining table or Japanese table. Kali ni Di pilih Japanese table untuk bersantap. Baru je duduk tak sempat nak berangan dance ala2 Para-para Sakura sempena tema duduk kat Japanese table (cis!), waiter dah datang ambil order. Menu ala-carte, takde buffet. Since motif datang nak try sahaja bukan nak mentekedarah, maka kami amat berhati-hati supaya tak tersalah pilih dan menyesal di kemudian hari (apakahhhh??). 


sikit jek portion makanan malam tu. nak test je kan.. jangan expect cam JJCM, diorang tu di sponsor utk makan.. heh.

tak banyak choice kan?

Untuk grill, kami pilih Lamb with Honey for rm9 per plate. takde la beriya sangat nak meng-order sebabnya macam tak worth kot for us. Mungkin sebab masa tu otak kami dipengaruhi oleh buffet kat Seoul Garden kot. huhu. Anyway Lamb with honey sedap, steamboat so-so jek at rm2.50 for 4 pieces (what do you expect? overall steamboat kan sumenya instant manufactured punya bukan fresh nya punnnn). Cuma sini choices tak banyak n soup lambat boil sebab heat by electric stove. Few dipping sauces available (suka yang sambal udang kering), sos blackpepper, sos cili, sambal belacan pun ada ye uols. Huhu. Oh ye drinks boleh pilih dari menu tab and i chose Longan while hubby chose Apple Kasturi. Nothing special with the Longan drink and Apple Kasturi does not go well with our tastebud, maybe.

Erm satu lagi, Japanese table is cozy, open air sbb kat beranda tapi for me agak rimas sebab klau grill,  banyak percikan minyak yang terpercik kat lantai (selain meja) n tak sabar nak blah sbb rimas dan melekit! Overall ok laa cuma kalau nak makan puas kena la bawak duit lebih banyak sebab harganya agak mahal. 
Mungkin tokey kedai ni nak buat ala2 exclusive sket dan ada kelas yg tersendiri kot.. Bagi 3 bintang out of 5! :)


Sunday, March 25, 2012

Property ke Kasi Mati?


Assalamualaikum w.b.t..

Korang ada rasa marah, meluat dan menyampah tak tengok harga rumah (area JB) yang sangat menjolok mata melampau gila kebelakangan ni? Pelik kan harga rumah double storey 20’ x 70’ selamba je letak harga rm350k pun ada orang beli, siap sold out lagi? OK, I don’t really have knowledge on property, so don’t expect me to elaborate more on property as this is not my field. sorry guys. Just write here to express my feelings & thought based on my point of view (kononnya). :p

3 years back, harga rumah area Horizon Hills JB, 2 storey (lbh kurang 20’x80’) rm260K, 2 storey cluster around rm360K. Taman Laguna 2 storey & 2 storey cluster house pun lebih kurang sama harganya. Sekarang ni korang jangan mimpi nak dapat harga camtu lagi. 2 storey sekarang dah rm600K++, cluster more than rm900K already okkayyyy (T_T) Ledang Heights takyah cerita la uols, tu memang untuk orang kaya raya jek. Gile apa harga more than 3 millions? Tapi gila best lot banglo + swimming pool bagai. Korang pilih je ikut design mana yang korang nak. Huhu. Medini Nusajaya jangan cerita la, jauh tahi dari bontot! **peribahasa apa siakkkk. 1 kaki 2K. yang tinggal rumah harga 2 millions above jek. choyyyy!

rumah idaman tak boleh blah harganya.. Casa Almyra.. haishhhh

Selain tu kawasan perumahan yang tengah hot sekarang ni kat area Nusajaya selain Casa Almyra yg berharga 900K – 2 million, ialah Nusa Idaman, Nusa Bayu, Nusa Sentral, Nusa Duta, Setia Eco Garden (selain Bukit Indah, Setia Tropika – jauh sikit dari Nusajaya tapi in strategic location). Nama2 housing area yang tertera di atas tu ada yang dah siap and ada lagi yang masih in constructions. Harga nya tak boleh blah sebab rumah kecik je kot dalam 20’x70’ (even 16’x65’) pun ada tapi harga more than 300K which is diluar tabii very unreasonable(tahap nak membunuh orang kowwwww). Kalau nak rumah 2 storey sekarang ni jangan harap korang boleh dapat harga less than 300K, except area2 Taman Nusantara, Nusa Perintis (area2 yang mungkin secara kebetulan dibuat untuk orang Melayu sebagai “cover line”, maybe?) ntah serious tak tau tapi rumah2 kat 2 area tu antara perumahan yang range low cost to medium low cost (unless kalau sekarang ni developer 2 taman tu ada buat rumah yang lebih class taktau la. So far takde lagi). 


ni rumah area Taman Nusantara yang dikelilingi pencawang letrik! 

Boleh tak korang imagine berapa ribu nak bayar bank every month kalau harga rumah more than 300K? Kita yang makan gaji ni (sikit lak tu), mampu telan air liur je la. Silap2 tak dapat la nak merasa pergi vacation sana sini (silap2 raya tak raya takde beza) sebab korang nak menanggung hutang rumah dengan bank yg makan separuh or lebih dari gaji basic korang.

Nusa Duta ni pioneer buat rumah harga mahal mampos kat area Nusajaya. lepas tu semua developer ikut! cis!

Paling tak boleh blah, perumahan baru harga mencanak2 macam tu, perumahan lama pun tak nak kalahhhh. Ingatkan beli rumah second hand boleh dapat harga yang affordable tapi jangan harap. perumahan lama dalam kategori 5 years above for example Bukit Indah, Taman Perling, Taman Sutera, etc. Rumah 1 storey end lot ada tanah sket jek kot + renovation, nak rm375K okayyyy. Ridiculous! Rumah 2 storey design lama corner lot nak jual rm450K. Amboiiiiii hang ingat umah hang tu umah baru ker? Dah lebih 10 tahun dah umah hang tuuuu.. Rm450K tu aku boleh beli rumah double storey corner lot yg baru laa.. rumah second hand pun nak jual ikut harga rumah baru. haisssshhhhh rasa nak nangis la.. sedih sebabnya macam tak bagi peluang pada orang kita untuk memiliki rumah kat Bandar je? Untung la orang ada tanah kat kampung. Boleh buat rumah besar2, slow2 pun takpe..sekarang lagi best, ada tanah tapi takde duit nak buat rumah pun, kerajaan boleh tolong.. bayar bulanan baru rm150. Hmm.. ada tak sape2 ada tanah kat kampung nak kasi saya sikit? Nak kecek sikit.. sikit jek.. merayu nih..

Kesimpulannya, pendek kata sebahagian besar bangsa kita ni Cuma mampu duduk kat rumah flat or apartment je nanti sebab bangsa kita ni dalam proses nak merempat kat tanah air sendiri. **marah ni**. tanah2 kampung bangsa kita kat area2 gelang patah (yang sekarang dah jadi Nusajaya) dah terjual kan uols? sedih sebab kebanyakan jutawan segera ni cepat lupa diri, tak beringat dan kesudahannya merempat jua! Haishhh peribahasa apa aku pakai ni. ukur baju di badan sendiri la uolsss! 


Sunday, March 18, 2012

Tak ladies ke angkat dumb bell? :p


Baru kelmarin start rasa sakit otot after few days berkepit dgn senaman every nite.. ye ke otot? Ye lah kot.. takkan sakit badan lak.. igt tak dulu masa sekolah, korang main netball or bersukan beriya pastu the next day bangun tido otot cam cramp? Macam robot nak turun katil. Hah gitu la rasanya..   Sakit kat bahu ngan abdomen. Tebal giler agaknye lelemak dan bebabats sbb tu lambat rasa. *srooottt.. hingus keluar dari hidung mancung I dek kesedihan tgk hasil penternakan kat cermin sesambil berangan figure hour glass 36-24-36*. Cis! 

Tak larat rasenye nak angkat dumb bell lagi. Heheh x caye eh? Selain dr hip hop abs, saya angkat dumb bell n wat sit-up (kene paksa ngan en suami). Memule cam angin gak.. Perempuan main dumb bell, tak ladies la klau grow muscles nanti! Tp rupa-rupanya ada function bakar lemak ye uolss  walaupun tak terkinja2. “Tahukah anda bahawa otot membakar lebih kalori setiap hari berbanding lemak?  Yup. Jadi katakanlah ada dua insan yang mempunyai jantina, tinggi, umur dan berat yang sama. Tapi seorang mempunyai lebih otot manakala seorang lagi lebih lemak. Siapa akan mempunyai metabolisma yang lebih tinggi? Sudah tentu yang lebih otot! Jadi mulakan senaman angkat berat anda hari ini. Tak kiralah di rumah ataupun di gym!
 
Heheh ni ayat Kevin Zahri sebenarnya. Tp seriously ladies, you won't grow muscles like men. :p




Ni dumb bell nya. Of course la saya cuma boleh angkat beban yg cute tu. Boleh increase / decrease beban. *ketul2 ahkak nnt.. :p*

So, sempena en suami beli One-on-One Trainer system + dumb bell / bar bell,  saya pun kena lah gunakan sebaik mungkin (poyo nye ayat). Buat masa ni baru guna 1 kg punya dumb bell. Plus berat bar tu rasanya almost 2 kg beban / each. One-on-One trainer comes with training guidelines book and yg bestnya instructor nya perempuan. Siap show, point mana kat bdn kita yg akan burn fat on each "style" yg kita buat. Baru la mak confident dumb bell takkan buat kita jadi muscular macam lelaki. Heheh. In fact perempuan bukan macam lelaki yang ada hormon testis testosterone  yang akan berfungsi buat lelaki jadi masculine pun!  *fuhhh lega..*

This is One-on-One trainer. Boleh buat macam2 di sini ye. Takde hal la takat nak tukar position. Buat sit-up pun ai pakai ni jek.

Ni pulak chart kat kotak dumb bell. Haa see, i told you ladies can work out with the dumb bell. Kerlass ada byk position!

so sekarang work-out dah bertambah.. 30-40 minutes of Hip Hop Abs + 20 minutes weight lifting with my cute dumb bell + sit up. Patutnya kena ambik gambar sebelum kan? Baru lah boleh wat comparison after few weeks untuk tengok results nya. Malu lah! Hihihi.

Wednesday, March 14, 2012

Entry ngengade ala2 chef. cis!


Assalamualaikum w.b.t..

Sebenarnye aku br lepas exercise, so sementara nak tgu baju yg basah lencun ngan peluh yg bau cam perfume cap ayam ni kering, aku amik la kesempatan utk taip entry kali ni. Semput makkkk, hari ni wat Cardio Groove, non-stop uolssss.. agak nak mintak nyawa jugak la lepas every session. Tp fun sbb dance. Walaupun terkinja2 cam beruk mat nyeh (kata laki ku yg agak kuat menge-dog), yg penting fun dan tak bosan. ADEKU? Huhu

Kali ni nak kongsi hasil masakan. Takmo citer psl exercise la nnt kang ada yg muntah ijau asyik cite exercise jek. **buwekkkk**. Sempena en suami yg nak weight gain n body build, masakan harian wajib ada daging n broccoli as his request. Nyum! Nyum! **daging kowwww, mmg tak sesuai utk aku yg on-diet ni**. Kite nak kurus, dier nak gain weight lak. Klau la lemak tepu kat tubuh ni boleh transfer, dah lama gua transfer pkai WhatsApp. Sib baik malam mmg refrain myself from taking dinner. Paling2 pun aku ratah sayur jek sikit wat alas perut.

Ok, ni dier gmbr hasil masakan. Jemput cuci mata. Alaaaa nak letak resipi ke? Ye la ye la, bagus gak aku letak sini kot2 satu hari lupe, boleh refer balik. **ayat ngengade cam mintak lempang**. Cis!



Daging Goreng Kunyit

Bahan2:-
Bwg putih 2 ulas (ketuk)
Bwg merah 2 biji (hiris)
Bwg besar ½ biji (hiris)
Lada merah 1 biji (hiris)
Halia 1 inci (ketuk)
Daging (dlm 500 gram kot. Utk 1-2 org makan – hiris jgn nipis sgt, jgn tebal sgt)
Kunyit serbuk dan garam
Sedikit kicap (optional)

Cara2:-
Rebus daging yg telah dihiris (klau ada pressure cooker lg bagus, kejap jek dlm 5 min rebus)
Dah rebus, gaulkan daging dgn garam dan serbuk kunyit
Goring daging, agak2 kaler nak gelap cam nak garing gittew, ketepikan dari minyak.
Tumis bhn2 hiris smpai wangi dan bwg layu
Pastu campurkan dgn daging tadi tu
Letak kicap sikit klau suka
Siap! **berlagak.. resipi senang boleh la.. cuba masak yg leceh2 confirm x pass.. ahhh shadap!**




Sayur Broccoli (ala2 kat seafood tu..)
Bahan2:-
Broccoli
Bwg putih 2 ulas (ketuk)
Udang (optional - belah belakang buang kotoran tu dulu ye.. biasanye ku siap kopek kulit segala)
Air ½ cawan
Kiub ayam
Tepung jagung (sikit)

Cara2:-
Celur broccoli dlm air panas yg mendidih dlm 10 saat. Jgn lama sgt supaya broccoli tak over-cooked n rangup dikunyah2 gitteww ye uolss
Dlm kuali lain, panaskan minyak dan letak bwg putih
Masukkan udang dan masukkan air bile udang da masak
Masukkan kiub ayam
Kemudian bila air dah mendidih, masukkan sikit tepung jagung (dlm 1 sudu kecik jekk) dlm kuali td.
Masukkan broccoli yg td celur tu supaya kuah bercampur gaul dgn broccoli
Tutup api bile kuah dah likat (biasanye kuah akan jadi sikit or hamper takde sbb dah diserap oleh broccoli).
Siap uolsss!

Ok lah nak mandi, dah kering dah peluh i. Papai.

Tuesday, March 13, 2012

We never learnt?

Klau ada yg x sedih psl berita ni, syabas la org tu mmg hati kaldu. Angkat tgn sape yg hati kaldu tu supaya aku boleh jauhkan diri dr korang! Huh. Speechless sbb manusia skg semakin kejam! Budak pun ko sanggup bunuh n bakar smpai rentung. Apalah dosa kanak2 yg x berdosa tu. takde ke satu perasaan kesian, sayang, protective yg sepatutnye ada dlm diri manusia? Unless ko mmg "setan bertopengkan setan" (bak kata member aku - setan terus.. xde setan bertopengkan manusia dahhh), semoga ko dpt balasan setimpal dan cepat dr Allah yg Maha Kuasa. 

No used nak salahkan mak Nurul Nadirah or Dirang tu lagi sbbnye nasi skg x smpt jadi bubur dah basi berkulat bagai dah. Mak dier pun sure menyesal yg teramat sgt. Semoga kite sume belajar sesuatu dr kes ni dan x suke suki biarkan anak pegi sane sini sbb manusia skg semakin kejam!  Back to my childhood days, aku bebas pegi sana sini dgn kawan2 sepermainan kat kwsn perumahan dulu. Bygkan jalan kaki dlm 2km dr rumah nak ke teluk jawa lalu kwsn sunyi kiri kanan utan, pegi pasar malam, main kat kwsn air mata air perumahan sebelah, rilekkkk jek takde bende yg nak ditakutkan. Skg jgn harap anak2 zaman ni boleh rasa camtu lagi. Nak pegi kedai dkt2 pun dah x selamat. Sbb manusia skg semakin kejam!

Kes Dirang ni bkn yg pertama, sblm ni Nurin, Shalinie (sekadar menyebut beberapa nama), but why we never learnt? (ayat boss besar aku ni time kene sekolah psl shipment bermasalah - sentapppp mak). Kanak2 senang dipengaruhi, ckp baik2, bagi gula2, ajak pegi jalan dgn pantas diorang ikut jek.. Sbb kanak2 ni hatinya murni, dier xtau pun klau org nak pedajal dier. Skg ni mungkin ada baiknye kite stat ajar anak2 kite kepentingan jaga diri, don't talk to stranger, don't take any things/offer from strangers, make sure mom and dad can always be seen, self defense, etc. tp takat ckp jek x boleh jugak sbb korang kene la test anak2 tu supaya maksud yg korang cuba sampaikan tu diorang faham. My son, Adam is quite independent and eager to know things. Klau kat shopping mall, time kite dok belek2 kasut ke baju ke, dier akan pegi "survey2" barang kat dlm tu. as usual aku akan monitor dier dr jauh. Klau dier melangkah jauh sikit dr pandangan aku, aku akan panggil dier smpai dier dtg. Alhamdulillah dier jenis yg kuat jerit. Sometimes aku perhatikan dr jauh n aku sure dier x nmpk aku kat mane, dier akan jerit "mama! Mama!" kuat2 smpai sume org tgk dier. Skali skala kene la test anak korang ye.. 

Tolong la jaga anak2 sebaik mungkin. Klau kat rumah pastikan grill n gate berkunci, klau outing or shopping pastikan anak2 sentiasa di pandangan mata kite. Peringatan ni utk diri sendiri jugak. Kdg kite rasa kite dah jaga sebaik mungkin tp selalunye kite tewas pada takdir. Semoga tak terjadi apape pada anak2 dan keluarga kite. Harap2 kes mcm ni kite xkan dgr kat news lagi. Aminnnnnn

Sunday, March 11, 2012

Kegilaan Baru & Shaun T

Kali ni nak citer lbh details tentang kegilaan aku yg baru iaitu bersenam. *elehhh br skg nak bersenam..*
Harus la sbb sinar2 keinsafan tu br dtg. Huh. Tiap2 malam sblm tido semangat nak bgn kul 5 pagi utk exercise membuak2 cam paip SAJ pecah tp slalu kalah dgn tido.. Always ended up bgn kul 6.30.. Mata ni berat sgt nak bukak, badan x larat nak bgn, maklum la half time housewife kan keje x penah abis.. Blk keje, kemas umah, masak, layan anak, service lagi, blablabla *alasan yg sgt klise kan.. Ckp jek mmg malas kan senang.. Huhu* 

Since i've motivated myself to exercise by getting a nice shoe (alasan utk beli kasut gak yg sbnrnye), next step is DO IT! Klau x wat pape, confirm kene nganjing ngan hubby je la psl wat kasut jadi tukun dlm shoe rack. Org laki ni klau sekali sekala sound bleh buat kite bernanah tinge. Walaupun setakat kuar ayat "tgkkan jer nnt..", dah cukup buat tinge ni tak boleh blah. Huh.

Ok, yg sbnrnye aku nak citer psl dvd Shaun T. ntah tgk kat mane psl personal celebrity trainer Shaun T, aku pun wat research google psl program fitness dier. Insanity work out, 2 months programme yg boleh buat badan mcm tong drum jadi beach body kawwwww! Complete six pack segala. Hoho. Tp klau semangat tak kuat (especially for beginner like me) toksah berangan la nak wat Insanity sbbnye nama pun dah insanity, mesti la work out nye pun insane kan? Kecuali klau uols x kisah bakar duit rm500 utk beberapa keping dvd insanity tu. huhu.



Walaubagaimanapun hati menggelitik tahap gedik melampau bile nampak nama program yg agak catchy "Hip Hop Abs". Yg bestnye korang x perlukan additional exercise tool cam dumb bell, etc sbb korang cume perlu dance tp dgn syarat kene ikut cara yg betul iaitu Tilt, Tuck and Tighten. 3T tu utk control otot perut ye uolss. Aku beli dvd tu from beachbody.com website for usd59.95 (3 keping dvd) + shipping to malaysia usd12. diorang courier by fedex but it took about 5 days to reach me.


Up to now, aku br buat 4 kali. Bdk2 ni plak ikut same joget2 tp kejap jek la pastu dah wat aktiviti wajib menyepahkan rumah. Ahhhh semput.. Semput makkk! Nampak cam senang tp agak susah gak sbb kene masukkan 3T utk kesan yg efektif. Huhu. Confident jek leh dpt six pack, ohsem la nnt. Hahah klau hormon jantan terlebih, boleh la kot!

mak suke ABC lady yg belah kiri Shaun T tu.. jeles tgk six pack dier.. huhu

Utk rekod, berat badan skg 60kgs. 
Dah khatam hip hop abs (n dpt result yg best) nnt boleh la berangan Insanity work out lak. Heheh. 

Kegilaan baru.. huhu

Lama giler x update blog, busy giler la supermama of 2 nih! sbnrnye entry ni aku dah draft gune handphone tp sbb screen kecik sgt, nyampah la pulak aku tgk. dah takde keje sementara nak tdo jap lg + anak2 pun dah tdo, boleh la aku on pkai laptop. baru puas hati tgk screen besar. heheh. 


Anak2 makin membesar, makin kuat sepah, request this n that. Lps kemas x smpai 5 minit dah bersepah balikkkk.. Sobsob.. Sabar je la. Terlolong terjerit la mama nya anak2 wat dangggg jek. Rase cam nak ckp gune microfon pun ye. Isk isk. Tp sgan lak kat jiran sebelah, dah la selama ni diorang bersabar jek  (kot2 menyumpah mana kite tau kan?) dgr suara ohsem kitorang melalak2 karok penuh perasaan bile check in kat Ali Baboon. Huhu


Mana ngan nak masak lagi, basuh baju, lipat baju, mop lantai, vacum carpet.. Siap buat sume tu sambung kemas sbb anak2 wat sepah lagi.. T_T 
sambung anak2 wat pangai, explore this and that. exploration is good for kids development, so layan je la. tgk ni smpai masuk dlm washing machine. motif "mama, wash la adam, wash la".. pastu bile dah lama kat dlm tu tau melalak takleh kuar.. padan muke! huhu. 









Takmo citer psl housechores la nak muntah rasenye. Buwekkkk! Sape kata lelaki lagi kerja kuat dr pompuan? In fact pompuan lagi panjang masa bekerja dr laki. Kan kan? Ngaku je la laki blk keje boleh relax2 tgu bini idang makan, minum, etc. pastu x yah basuh pinggan, kemas meja mkn bagai kan? Hik hik. Td kata xmo citer psl housechores tp citer gak! Cheh.. 

Ok kegilaan baru aku ialah... bersenam! *poyo giler bersenam, xyah nak giler sgt la..* motif giler bersenam sbb dah almost 5 tahun tak bersenam. Imagine that.. Berapa byk dah lemak babats yg terkumpul smpai berat bdn dah jejak 60kg uolssss.. From 48kg last 5 years.. Sobsob.. Dgn proses penternakan babats masa preggy lagi.. Hoho. *bile la nak dpt badan yg selim melim cam dulu.. * tak boleh tahan da tgk diri sendiri kat cermin. Dishhh dishhh! Igt lg every saturday morning pegi aerobik dgn ziela & asma kat bkt layang2 pasir gudang.. Rindu korang la wehhhh. Beranak pinak dah kite2 ni ek.. Huhu




So sbg motivasi utk diri sendiri (chewahhhhh!), daku beli sports shoe Nike kat jusco tebrau.. Harap2 berjasa la beliau nnt ye.. Aminnnn. Tak tahan tgk kasut tu striking uolssss! Lama gile dah xde sports shoe, last 5 years punye sport shoe kaler biru brand nike gak. dah beratur nak byr baru ternampak kasut lain kaler lagi lawa. ceh! en suami dah jeling pulak.. terus kensel hasrat hati yg terkinja2 nak tgk keohseman kasut lain tuh.. 
Next entry ku citer more details on kegilaan baru ni. Bye